Dat je niet met de meeste LEVs op de openbare weg mag rijden is inmiddels algemeen bekend. We krijgen dagelijks verhalen waarin we horen dat de Politie in Nederland permanent bezig is met een ongelijke behandeling van LEV eigenaren. De een krijgt een waarschuwing, de ander krijgt een boete, weer een ander raakt zijn LEV kwijt en krijgt ook een boete of de politie doet helemaal niks en zo kunnen we nog wel even doorgaan over de Russische LEV-roulette van de politie. We krijgen ook veel voorbeelden van rechtsongelijkheid en het meten met twee maten. Vluchten lijkt inmiddels de beste optie en dat zien we inmiddels ook al gebeuren.

Vandaag het verhaal van Maarten die inmiddels al twee keer de waarde van zijn Xiaomi e-step aan boetes heeft ontvangen:

In 2019 kocht ik een Xiaomi Scooter, destijds voor iets van 330,- Een fantastische ervaring. Lekker rondrijden, naar de sportclub, korte ritten naar het kantoor en zelfs een keer van Rotterdam naar Reeuwijk, toen mijn auto in Rotterdam een servicebeurt nodig had. Zonder probleem -op de ecostand- haalde ik deze 25 kilometer. Ik was om, en nog wat vrienden kochten ook zo’n step.

Op 26 juni 2020 was het lekker weer, dus ik dacht ik pak de step naar mijn werk, wat maar 3 kilometer verderop is. Het was lekker rustig, door Corona destijds. Ik rij dan een klein stuk langs een openbare weg op een fietspad, om vervolgens een fietspad naast een woonwijk te nemen waar het echt heel erg rustig is. Er is een overgang, om op het bedrijventerrein te komen, en hier heeft kennelijk de politie mij zien ‘steppen’. Ik reed vervolgens een klein stukje over het bedrijventerrein, echt een paar honderd meter, en wordt opeens door de politie klemgereden.

Één zelfverzekerde agent, heel autoritair en zijn collega was een stuk relaxtere versie. Even voor het beeld; ik was toen 50 jaar,relaxed op het stepje in het zonnetje naar mijn werk. Deed niks geks. Dus de agent spreekt mij aan: dat mag niet. Ik leg uit, dat ik de step net nieuw heb gekocht en mij er niet van bewust was dat dit niet mocht. Ja. Trots vertelt hij dat hij hem in beslag mag nemen als hij dat wil. Ik leg hem uit, dat ik het raar vind – zo’n onschuldige step. En dat ik mijn auto laat staan, voor dit beter alternatief. Ik maak duidelijk dat ik niet wist dat het niet mag, maar onverstoord schrijft hij in zijn boekje.

Zijn collega kijkt ook een beetje van ‘Laat lekker zitten joh’. Ik zeg nog: agent, ik ben 50 jaar. Was mij niet bewust van dat dit opeens illegaal is, en of het echt nodig is om een boete uit te schrijven op zo’n moment en in deze situatie. Schitterend weer, geen hond op de weg – nergens gevaar. Enfin; de boete viel later in de bus en was een freaking €360,-

Ik had op fora wel gelezen dat er wel eens boetes werden uitgedeeld, maar dat was echt NOOIT zo hoog. Maar goed; dat heb ik dan weer. Echt de enige in dit dorp die een boete kreeg. Wel had een vriend van mij een waarschuwing gekregen, maar hij mocht gewoon verder naar huis rijden. Het was natuurlijk ff schrikken van de hoogte van het bedrag, dat hoger was dan de aanschafprijs van de step. Enfin, ik was er wel klaar mee en zette de step in de garage.

Een jaar later zie je regelmatig kinderen maar ook nog meer leeftijdsgenoten voorbij komen op zo’n step. Ook in het dorp. Ook op het industrieterrein. Het is lekker weer en ik wil in de auto gaan, maar bedenk opeens: ik heb ook nog zo’n step. Ik pak de step en de batterij zit vol, dus ik besluit om na een jaar weer eens op de step te springen. Ik doe een rugzak om, loop naar buiten en kijk of er niet toevallig politie aankomt. Geen idee of het inmiddels al mag, maar voorkomen is beter dan genezen. Ik moet om bij het fietspad te komen eerst iets van 300 meter over een stoep. Er komt geen politie aan, er rijden een paar auto’s en een vrachtwagen. Dus ik zet de step aan en ga over de stoep. De vrachtwagen rijdt voorbij, met daarachter: een motoragent. Serieus.

Ik rijd nog geen 50 meter over de stoep en wordt klemgereden door de agent op de motor. ‘Zo meneer’, zegt hij rustig, ‘Dit is de tweede keer dat ik u pak’. Bleek het dus dezelfde man uit de auto to zijn. Een onverwoestbare, autoritaire man. Ik leg uit dat ik de step ECHT een jaar heb laten staan, na het vorige voorval, maar dat ik hem vandaag spontaan pakte omdat ik overal mensen op een step rond zie rijden, dus dacht dat het inmiddels wel mag. ‘Meneer, dat is precies waarom ik de boetes uitdeel’, aldus meneer agent. ‘Alleen dit keer zal het wat hoger zijn’. ‘Ik kan uw step ook in beslag nemen’.
Ik opper, dat hij dat dan maar moet doen. Wel lastig op de motor. ‘Maar meneer, als ik dat doe, dan ontvangt u alsnog de boete’. Dus inbeslagname + hoge boete was zijn ultieme straf. Enfin, ik zei: doe dan maar alleen de boete, want wellicht wordt het nog legaal. ‘U ontvangt vanzelf de boete, alleen zal deze wel hoger zijn dan de eerste’, aldus de blije agent. Uiteindelijk viel de boete even later weer op de mat, ik was op het ergste voorbereid – maar ‘viel mee’ want het was ‘selchts’ €320,- dit keer. Inmiddels dus €680,- aan 2 boetes verder.. echt belachelijk maar met dit soort agenten is het helaas niet anders.