WA-verzekeringen voor eenwielers

Een Onewheel heeft 1 wiel en valt niet onder EG-richtlijnen en ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet.

Onewheel gebruikers hebben langdurig gezocht naar verzekeringen voor een Onewheel en kwamen destijds de volgende tekst tegen op de website van het Openbaar Ministerie:

Naast de tweewielige minibrommers, zijn er ook éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur. Voor deze voertuigen is nu nog geen goedkeuring van het ministerie nodig. Wel moeten alle bestuurders die er mee rijden een aparte WA verzekering afsluiten. Hebben ze dat niet? Dan is de bestuurder in overtreding en kan het politie het in beslag nemen.

Omdat er geen WA-verzekeringen bestaan voor eenwielers hebben we het OM gewezen op deze discrepantie. We gaven aan dat een eenwieler niet gezien kan worden als een motorvoertuig en dat er ook geen keuring nodig is. Alleen gekeurde (motor)voertuigen kunnen een WA-verzekering afsluiten. Vervolgens is de bovenstaande tekst spontaan van de website van het OM verdwenen.

Vorige week kregen we van het OM bericht dat onze vraag was voorgelegd aan een specialist. Dat hadden we al gezien, hij heeft de tekst over eenwielers van de website gewist. Voor verdere informatie verwijst het OM ons door naar de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de wetgever. Op die pagina staat een verwijzing naar speelgoed. Leuk maar een OneWheel is geen speelgoed dat weten ze bij de Europese Unie ook want daar staat in wet tekst dat een elektrisch skateboard zoals een OneWheel wat gemiddeld een snelheid tot 32 km/u kan ontwikkelen niet gezien kan worden als speelgoed.

Wat rest is dat we officieel op papier buiten de wet vallen. Heel simpel een voertuig of motorvoertuig heeft meer dan een wiel. Niet alleen volgens de Nederlandse (RVV 1990) maar ook volgens de Europese wetgeving. De RDW en de Politie bevestigen dat. Een Onewheel is dus legaal maar we willen hem ook graag kunnen verzekeren…. Wordt vervolgd.

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...