Waarom gaan we op 27 november in Den Haag demonstreren?

Onze aanvraag om op 27 november te demonstreren is op 6 november aangemeld bij gemeente Den Haag. Zowel de politie als wij wachten nog op een reactie van de burgemeester. Via een representatieve poll die we vorige week op Instagram hebben gehouden zagen we dat de interesse in de demonstratie groot is. Het wachten is op de kennisgeving van de burgemeester.

We gaan demonstreren omdat er met het nieuwe LEV-kader vrijwel niks gaat veranderen. E-steps zullen net als nu nog steeds gekeurd moeten worden en aan eisen voldoen die je vrijwel nergens anders ter wereld tegenkomt. Er is geen land ter wereld die knipperlichten, achteruitkijkspiegel, banden met afwijkende maten, dubbele remmen en een nummerbord en een WAM verzekering eist op een e-step. LEVs zonder stuur zoals de Onewheel, het elektrisch skateboard en de EUC zijn uitgesloten van het LEV-kader. Onbegrijpelijk omdat dit juist de categorie gebruikers zijn waar de minste ongevallen te verwachten zijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is jaren bezig geweest met het opstellen van rapporten via (wetenschappelijke) kennisinstituten die informatie over LEVs naar Tweede Kamerleden sturen die feitelijk onjuist of achterhaald zijn. We hebben dit herhaaldelijk aangetoond het afgelopen jaar. Het is wetenschappelijke onderbouwing van beleid die vrijwel alleen aangedragen is via het ministerie van I&W. De kennis van de gebruikers van LEVs is genegeerd. 

Feit is dat e-steps die nu al verkocht zijn of die je via een retailer of bijvoorbeeld bij de Mediamarkt koopt nooit toegestaan zullen worden op de openbare weg in Nederland met het huidige LEV-kader. Er zijn veel mensen die nog steeds denken dat het vanaf 2023 net zo gaat worden als in onze buurlanden maar er veranderd met het nieuwe LEV-kader vrijwel helemaal niks voor de mensen die ze persoonlijk gebruiken. 

Onze Legaalrijden demonstratie in Den Haag in 2020 met 200 deelnemers was een succes ondanks het noodweer. Zo’n demonstratie zouden we graag nog een keer houden en hopelijk zijn de weergoden ons ditmaal wel goed gezind. Op 2 december is er een commissiedebat in de Tweede Kamer over LEVs en het LEV-kader. Dit is het moment voor een demonstratie. Het moment om te laten zien en horen dat je het niet eens bent met de plannen van de overheid. Als we nu niks doen blijft alles zoals het is.

4 REACTIES

spot_img

Gerelateerd

Grachtengordel probleem met fatbikes is nu landelijk

In Amsterdam en Haarlem zijn er veel problemen met...

Gaan jullie nog stemmen?

Elektrische voertuigen worden in verkiezingsprogramma’s benoemd maar dan vooral...

Legale e-step krijgt kenteken

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de invoering van...

Eerste Kamer wil LEVs niet gelijkstellen aan een e-bike

De Eerste Kamer stemde vandaag tegen de BBB motie...

Begrensde fatbike tot 25 KM/u nog steeds verboden

Inmiddels zien we steeds minder fatbikes op de weg...