Wat zijn LEVs?
LEV staat voor Licht Elektrisch Voertuig.
Wanneer we spreken over micro mobility, e-mobility of LEV hebben we het over elektrische voertuigen voor één persoon. Deze voertuigen worden aangedreven door een batterij en zijn emissievrij. Wat deze voertuigen naast het lage verbruik zo speciaal maakt is de vormfactor en het gewicht. PLEV’s zijn vaak klein, opvouwbaar of draagbaar waardoor ze makkelijk mee kunnen in het openbaar vervoer. Hierdoor is de term ‘Last Mile Vehicles’ ontstaan, deze voertuigen zijn een slimme keuze in combinatie met de trein en maken de reis van deur tot deur een stuk flexibeler en sneller.
In België is het – anders dan in Nederland – sinds oktober 2016 expliciet toegestaan om met een PLEV op de openbare weg te rijden. Ons advies voor Nederland: behandel de elektrische step zoals een elektrische fiets, tot 25 kilometer per uur vrij rijden op het fietspad. Boven de 25 kilometer per uur een helm plicht en op de rijbaan.
Teken de petitieElektrische Step
De populairste keuze binnen e-mobility, en we verwachten voor Nederland een enorme trend in de aankomende jaren omdat dit prima aansluit op de huidige infrastructuur. De elektrische step is makkelijk in gebruik met een lage learning curve. Dankzij de relatief lage kosten is de drempel voor de forens om een elektrische step aan te schaffen laag. De maximum snelheid van de meeste elektrische steppen is 25 kilometer per uur. Wij zien steeds meer elektrische steppen op de openbare weg, daarom vinden wij passende wetgeving belangrijk.
Elektrisch Skateboard
Back to the future is er niets bij. Elektrische skateboards van bedrijven zoals Boosted Boards zijn een rage in grote Amerikaanse steden zoals New York. In deze steden mag het elektrische skateboard op de autobaan, en kunnen bestuurders gemakkelijk tussen files door rijden. Een elektrisch skateboard bedien je met een draadloze afstandsbediening en gaat gemiddeld 30 kilometer per uur. Het is en blijft een skateboard, dus zit hier wel een learning curve aan vast. Wij adviseren voor elektrische skateboards daarom altijd een helm.
Onewheel
Als je voor het eerst een Onewheel ziet zou je denken dat het een enorm moeilijk te besturen vervoersmiddel is. De Onewheel bestaat namelijk uit één wiel en een plank waarop je staat en balanceert. Het klinkt lastig maar valt in de praktijk heel erg mee, de Onewheel helpt je met balanceren en is dankzij het grote wiel enorm comfortabel. Stoepranden en trambanen zijn voor het grote wiel geen obstakel. Na een korte instructie kunnen de meeste gebruikers er al snel mee overweg. Je bestuurt de Onewheel door te leunen, er komt geen afstandsbediening aan te pas. Gebruikers noemen de ervaring net als Snowboarden, op de weg.
Monowheel
Een andere variant op de Onewheel is de Monowheel. Ook bij een Monowheel is er geen afstandsbediening of stuur maar gebruik je je balans. De monowheel maakt een opmerkelijk opmars als vervoermiddel in de Belgische steden. Honderden zuiderburen lieten zich niet door het onvermijdelijke vallen en opstaan en de vele oefening weerhouden en gebruiken kun monowheel intensief voor werk én vrije tijd. Bij aankoop wordt inmiddels rijles aangeboden. Eenmaal vertrouwd, wordt de monowheel voor allerlei ritjes in en om de stad gebruikt. Veel rijders ervaren de monowheel als sportief en fun. Het succes van de monowheel is te danken aan de wendbaarheid en het rijcomfort.
Zelf uitproberen of een uitleg/demonstratie nodig?
In samenwerking met e-mobility retailer Fatdaddy organiseren wij demonstraties van alle soorten PLEVs. Heeft uw nieuwsorganisatie, bedrijf, politieke partij of andere onderneming kennis nodig over het gebruik van deze voertuigen, neem dan vrijblijvend contact op via [email protected]